Kokosolie, wat is het ?
Kokosolie is een vet dat gewonnen wordt uit kokosnoten. Niettegenstaande de verwijzing naar ‘olie’, komt ongeharde en ongeraffineerde (= vierge) kokosolie bij ons veelal in gestolde vorm voor. Daarom dat we eerder spreken van kokosvet.

Kokosvet, hoe wordt het gemaakt ?
Kokosvet wordt gemaakt van het vruchtvlees, Copra genaamd. De geplukte kokosnoten worden eerst te drogen gelegd. Na zo’n 4 à 6 weken worden deze noten opengemaakt en wordt de pit eruit gehaald. Deze pitten vormen op hun beurt de basis van de kokosolie omdat ze het vruchtvlees bevatten. De pitten worden opengemaakt, het water wordt opgevangen en het vruchtvlees wordt eruit geschraapt. Deze ‘rasp’ wordt zo’n 3 à 4 uren te drogen gelegd op grote tafels. In de volgende stap wordt de gedroogde ‘rasp’ naar de persmachine gebracht waar de olie onder een temperatuur van 55 graden wordt geperst. Bij het persen komen een kleine vezels vrij die eerst moeten bezinken alvorens ze uit de smurrie kunnen worden gefilterd. Tot slot, wordt het eindproduct in potten gedaan.

!!! Let wel : er bestaat geen enkele wettelijke regelgeving omtrent de aanmaak van kokosolie. Bijgevolg is iedere handelaar vrij te bepalen welke ingrediënten worden gebruikt, welk productieproces wordt toegepast,… Hierdoor komt de kwaliteit van velen kokosvetten in het gedrang.
Soorten kokosvet
- Ontgeurd kokosvet (geraffineerde kokosolie)
- Virgin
1. Ontgeurde of geraffineerde kokosolie
Ongetwijfeld de meest voorkomende kokosolie. Helaas ook vaak de minst kwalitatieve. Het gedroogde Copra (gedroogde vruchtvlees) wordt dermate bewerkt – lees gebleekt – opdat het zijn witte kleur verkrijgt. Helaas gaan in dit verwerkingsproces de meeste voedingswaarden verloren.
2. Virgin of vierge kokosolie
Toepassingsgebieden Kokosvet

Kokosvet kan gebruikt worden voor vele toepassingen, hieronder worden enkele opgesomd :
- Substituut voor bakolie : kokosolie heeft aan de basis een zeer hoog rookpunt waardoor je geen vrees hoeft te hebben voor mogelijke giftige stoffen die vrijkomen bij het verhitten ervan. Bovendien geeft kwalitatief kokosvet zeer weinig “coconut” smaak af
- Saladedressing : gebruik kokosolie om een heerlijke saladedressing te maken
- Antibacterieel kuismiddel
- Tandpasta dankzij de antimicrobiële eigenschappen : meng 2 eetlepels kokosolie met een 2-tal theelepels zuiveringszout (baking soda) en 25 druppels pepermuntolie > meng tot een pasta
- Voor gezonde darmen
- Helpt de eetlust te verminderen : dankzij de middellange keten triglyceriden in kokosolie wordt je eetlust vermindert = minder calorieën
- Beschermt je lever : de verzadigde vetten in kokosolie kunnen je lever helpen bij alcoholmisbruik of andere giftige stoffen
- Tegen dementie & alzheimer : uit onderzoek zou blijken dat de middellange keten triglyceriden de productie van ketonen verhoogt die op hun beurt een betere hersenwerking stimuleren
- Gezichtsscrub
- Badolie
- Aromatherapie : kokosolie geldt als prima basisolie voor etherische olie
- Anti-roosmiddel en haargel
- Tegen droge en gebarsten hielen : regelmatig wat kokosolie inwrijven
- Werkt verlichtend bij insectenbeten
- Tegen littekens o.a. bij brandwonden
- Glijmiddel
- Voor het reinigen of herstellen van leer
- Verwijdert roest
- …
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.